Narzędzia mające bezpośrednią styczność np. z pożywieniem lub ludzkim organizmem, powinny być zawsze odpowiednio zdezynfekowane. Większość z nich ulega szybkiemu zabrudzeniu oraz rozwojowi wielu czynników chorobotwórczych, na czele z grzybami, wirusami oraz bakteriami i innymi rodzajami mikroorganizmów, które w bezpośrednim kontakcie z osobą zdrową mogą wywołać u niej rozwój chorób lub infekcji. Płyn do dezynfekcji narzędzi zapewnia skuteczne usuwanie różnego typu czynników chorobotwórczych. Zapewniają działanie zgodne z informacjami zawartymi na ulotce przez producenta oraz bardzo wydajne – jedna butelka lub wiaderko mogą z powodzeniem służyć przez wiele tygodni. Środki do dezynfekcji narzędzi to niezbędne wyposażenie lokali gastronomicznych czy produkcyjnych, jak i szpitali, przychodni i klinik, w tym także weterynaryjnych.
Jak działają płyny do dezynfekcji narzędzi?
Dezynfekcja narzędzi to proces, który ma za zadanie całkowicie zlikwidować czynniki chorobotwórcze z ich powierzchni, np. grzyby, bakterie czy wirusy, zapewniając bezpieczne użytkowanie w kontakcie z kolejnym produktem lub pacjentem. Płyny do dezynfekcji narzędzi mają formę ciekłą i zazwyczaj występują w formie gotowej do aplikacji, czasami także do rozcieńczania. Ich skład gwarantuje w zasadzie natychmiastowe działanie bakteriobójcze, grzybobójcze i wirusobójcze, co umożliwia usunięcie różnego typu czynników chorobotwórczych z powierzchni narzędzi bez długiego oczekiwania.
Co ważne, zazwyczaj każdy preparat do dezynfekcji narzędzi skutecznie usuwa nie tylko mikroorganizmy, lecz także zanieczyszczenia i brud. Dzięki temu większość osób zajmujących się właściwą dezynfekcją zazwyczaj może do tej czynności wykorzystywać wyłącznie jeden płyn. To znaczna oszczędność czasu. Ponadto większość produktów dezynfekujących narzędzia jest bardzo prostych w użyciu. Preparaty te występują zwykle w formie cieczy.
Przed czym chronią płyny do dezynfekcji?
Najważniejszą cechą preparatów do dezynfekcji narzędzi jest ich wpływ na zdrowie oraz bezpieczeństwo personelu, pacjentów lub petentów. Większość płynów do dezynfekcji doskonale radzi sobie z różnego typu bakteriami i wirusami, które mogą przenieść się na zdrowy organizm nawet podczas krótkotrwałego kontaktu z zabrudzonym narzędziem. Co więcej, wiele z tych mikroorganizmów potrafi przetrwać nawet kilka dni w sprzyjających warunkach, np. w dużej wilgoci wewnątrz opakowania z pożywieniem, po czym zaatakować organizm po ich spożyciu. Ponadto bakterie przeniesione z np. chorej pacjentki kliniki medycyny estetycznej, mogą pozostać na narzędziach aż do wizyty kolejnej i w efekcie narazić ją na zarażenie. Właśnie dlatego płyny do dezynfekcji narzędzi kosmetycznych są tak istotne.
W jakich branżach warto stosować płyny do dezynfekcji narzędzi?
Warto poznać narzędzia, które bywają prawdziwym siedliskiem mikroorganizmów groźnych dla zdrowia i życia oraz wyróżnić branże szczególnie narażone na problemy z wirusami, bakteriami i grzybami. Pierwszą z nich jest branża kosmetyczna, która opiera się na bezpośredniej obsłudze klientek, gdyż poszczególne zabiegi są wykonywane za pomocą narzędzi pielęgnacyjnych lub kosmetycznych. Obsługa kolejnych osób za pomocą narzędzi bez dezynfekcji jest bardzo groźna dla ich zdrowia i w większości przypadków kończy się reakcjami alergicznymi lub zakażeniami ze strony zdrowego organizmu. Co ważne, narzędzia wcale nie muszą mieć bezpośredniej styczności z ciałem zakażonej pacjentki. Wystarczy dotknięcie jej skóry w rękawiczkach, po czym wzięcie w dłoń jednego z setek narzędzi – tyle wystarczy do przeniesienia bakterii.
Podobnie jest z pracą w laboratoriach, szpitalach oraz przychodniach i prywatnych gabinetach. Branża medyczna jest szczególnie narażona na ciągły kontakt z wirusami, bakteriami i grzybami. Narzędzia służące do bezpośredniej obsługi pacjentów muszą być sterylne, czyste i całkowicie pozbawione jakichkolwiek bakterii, które znajdowały się w organizmie poprzedniego pacjenta.
Kolejną branżą podatną na występowanie mikroorganizmów chorobotwórczych jest gastronomia oraz produkcja żywności. Pożywienie siłą rzeczy jest siedliskiem bakterii, szczególnie w przypadku resztek i pozostałości jedzenia znajdujących się np. na nożach, widelcach lub wnętrzach maszyn. Bakterie namnażają się w takich warunkach bardzo szybko i stają się groźne dla zdrowia już po upływie kilku godzin. Użytkowanie narzędzi bez ich uprzedniej sterylizacji, np. blatów czy garnków, naraża klientów na ogromne dolegliwości związane ze spożyciem pożywienia zakażonego czynnikami chorobotwórczymi.
Gdzie zamówić płyny do dezynfekcji narzędzi?
Środki do dezynfekcji narzędzi dostępne w sklepie Higiena.net mają najniższą cenę na rynku i charakteryzują się wysoką wydajnością i skutecznością. Wszystkie znakomicie dezynfekują narzędzia i pochodzą od renomowanych producentów, zapewniających ich najwyższą jakość. Oferujemy produkty bezpieczne i stanowią doskonałe rozwiązanie dla odpowiedzialnych przedsiębiorców, którym zależy przede wszystkim na higienie i zdrowiu klientów, pacjentów oraz pracowników. Wybierz odpowiednie preparaty już dziś i skorzystaj z atrakcyjnej oferty naszego sklepu internetowego.