Gastronomia i inne branże, bezpośrednio lub pośrednio związane z pożywieniem, są szczególnie narażone na powstawanie dużych skupisk bakterii, wirusów i grzybów. Siłą rzeczy jedzenie stanowi znakomite siedlisko do ich rozwoju. Niedomyte narzędzia, zanieczyszczone stoły, a nawet resztki jedzenia znajdujące się tuż obok świeżych składników mogą wywołać choroby, zakażenia czy różnego typu dolegliwości ze strony układu pokarmowego. W sklepie Higiena.net znajdują się płyny do dezynfekcji do gastronomii, które służą do usuwania tych mikroorganizmów i zarazem do odświeżania narzędzi, blatów i setek przyrządów gastronomicznych.
Czy preparaty do dezynfekcji w gastronomii są niezbędne?
Bakterie są wszechobecne. Znajdziemy je na ubraniach, w powietrzu, na fotelach czy na włosach, lecz w większości przypadków nie oddziałują negatywnie na ludzkie organizmy. Niestety te, powstałe w wyniku psucia się żywności, potrafią być groźne i wywołać wiele chorób, na które szczególnie narażone są osoby starsze i dzieci. Ich układ immunologiczny często nie jest w stanie poradzić sobie z nagłym atakiem bakterii, wirusów lub grzybów, bez przyjęcia leków lub antybiotyków. Często takie zakażenia kończą się hospitalizacją. Właśnie dlatego płyny do dezynfekcji w gastronomii to niezbędnik, który należy mieć w każdym przypadku.
Bakterie i wirusy bytują także na dłoniach
Bakterie i wirusy są niewidoczne gołym okiem. Przez ich wielkość niewiele osób jest świadomych tego, że znajdują się nawet z pozoru na czystym naczyniu lub narzędziu. Do ich usunięcia nie wystarczy bowiem sama woda z detergentem – wiele z bakterii, wirusów oraz grzybów jest w pełni odpornych na ich działanie i pozostają na naczyniu aż do czasu zastosowania mocniejszych środków. Nie inaczej jest z dłońmi.
Pracownicy kuchni lub zakładu produkcyjnego mają ciągłą styczność z pożywieniem. Nie byłoby w tym nic złego, gdyby nie fakt, że często w trakcie wykonywania swoich obowiązków dotykają także urządzeń bez ich sterylizacji, np. dźwigni, klamek lub opakowań zewnętrznych, na których przebywają setki groźnych dla zdrowia mikroorganizmów. Co ważne, często robią to całkowicie bezwiednie. Właśnie dlatego częste użytkowanie płynów do dezynfekcji w gastronomii przeznaczonych do mycia dłoni jest tak istotne. W sklepie Higiena.net można zamówić praktycznie każdą formę preparatu do dezynfekcji gastronomii, w tym płyny w kanistrach lub aerozole czy preparaty w butelkach do mycia dłoni o dużej skuteczności.
Jak stosować płyny do dezynfekcji gastronomicznej?
Większość płynów do dezynfekcji przeznaczonych do gastronomii i produkcji żywności jest bardzo prostych w użyciu. Mogą występować w formie płynnej do natychmiastowego użycia, np. jako mydło do mycia i dezynfekcji rąk, jak i w formie koncentratu do rozcieńczenia, który charakteryzuje się największą wydajnością. Warto także zwrócić uwagę na aerozole. Płyny w takim wariancie zapewniają skuteczne zdezynfekowanie trudno dostępnych miejsc, w których nie da się zastosować mycia ręcznego.
Co więcej, preparaty do dezynfekcji w gastronomii, dostępne w ofercie naszego sklepu internetowego Higiena.net mają także różne pojemności, dzięki czemu każdy restaurator lub producent z łatwością wybierze ilość odpowiednią do wymagań i potrzeb. W przypadku małych restauracji, pubów czy kawiarni, doskonale sprawdzą się preparaty do dezynfekcji blatów o niewielkiej pojemności, z kolei w obszernych restauracjach znacznie lepszym wyborem będzie zakup od razu dużej ilości koncentratu.
Jak stosować płyny do dezynfekcji gastronomicznej?
Wielu właścicieli przedsiębiorstw związanych z pożywieniem zapomina o dezynfekcji przedmiotów, które mimo wszystko są bardzo narażone na rozwój bakterii, grzybów, wirusów oraz innych czynników chorobotwórczych. Pracownicy bezwiednie dotykają takich elementów, przenosząc niebezpieczne związki wprost na jedzenie. Jak ich uniknąć?
Warto między innymi dokonywać cyklicznej dezynfekcji klamek – siłą rzeczy każdy pracownik musi jej dotknąć w celu opuszczenia czy wejścia do zakładu lub konkretnego pomieszczenia, co w efekcie może oznaczać zakażenie niektórych przestrzeni. Wielu restauratorów zapomina także o przedmiotach, które jedynie pośredniczą w wyrobie żywności lub komponowaniu posiłków. Mowa np. o przyciskach i dźwigniach w lodówkach, zamrażarkach czy kuchenkach. Wbrew pozorom najwięcej bakterii znajduje się właśnie w tych miejscach, a ich każde dotknięcie równa się przenoszeniu ich na pożywienie przez nieświadomego pracownika.
Zamówienie w sklepie Higiena.net to gwarancja bezpieczeństwa i jakości
W sklepie Higiena.net dbamy o dobro naszych klientów, dlatego oferujemy wyłącznie wyselekcjonowane i pewne płyny do dezynfekcji w gastronomii. Wszystkie pochodzą od znanych i renomowanych producentów, którzy wyprodukowali je ze zgodą z wszelkimi normami BHP. Duży wybór powoduje, że każdy przedsiębiorca z pewnością znajdzie preparat do dezynfekcji gastronomicznej w ilości i formie odpowiedniej do danych potrzeb i wymagań. Zapraszamy wszystkich do złożenia zamówienia i zarazem do zadawania pytań w razie jakichkolwiek problemów z wyborem. Pomagamy, doradzamy i zapewniamy szybką wysyłkę oraz indywidualne podejście do klienta.