Niezależnie od tego, jakim rodzajem grilla dysponujesz, czy to w domu, czy w swojej restauracji, jedno wiesz na pewno - podobnie jak piekarnik jest on miejscem najbardziej narażonym na trudne w usuwaniu, tłuste zabrudzenia. Szczególnie jeżeli mamy do czynienia z tradycyjnymi grillami węglowymi czy drzewnymi, z których potrawy smakują wyjątkowo dobrze, ale dodatkowo generują one uciążliwą sadzę i przypalenia. Dlatego do czyszczenia grilla najlepiej użyć profesjonalnych preparatów odtłuszczających, których szeroki wybór znajdziesz w naszym sklepie internetowym higiena.net.pl. Profesjonalne, mocno skoncentrowane środki czyszczące pozwolą Ci zwalczyć najcięższe zabrudzenia bez większego wysiłku. Profesjonalne preparaty do czyszczenia grilli dostępne są zarówno w wersji płynnej, jak i proszków. Ten drugi rodzaj sprawdzi się szczególnie dobrze przy usuwaniu sadzy czy zaschniętej spalenizny.

Jak i czym czyścić grill?

Jak wspomnieliśmy powyżej, do czyszczenia grilli najlepiej jest użyć profesjonalnej chemii gospodarczej z przeznaczeniem do odtłuszczania urządzeń mających bezpośredni kontakt z żywnością. Nie tylko jest ona zdecydowanie bardziej skuteczna w walce z uporczywymi zabrudzeniami, lecz także bezpieczna. Pomimo tego, za każdym razem należy pamiętać o dokładnym jej spłukaniu, samo wytarcie szmatką, czy ręcznikiem papierowym jest niewystarczające. Aby uniknąć gromadzenia się grubych warstw tłuszczu i spalenizny, czyszczenie grilla należy przeprowadzać systematycznie - w warunkach domowych po każdym użyciu, a w przypadku grilli umieszczonych w restauracjach, barach czy pensjonatach - codziennie. Wówczas nie będziemy musieli trudzić się ze zwalczaniem dużej ilości spalonego tłuszczu i sadzy, a serwowane przez nasz lokal jedzenie będzie soczyste, aromatyczne i smaczne. W przypadku rusztów, na których bezpośrednio spoczywa żywność, najlepszym rozwiązaniem do czyszczenia będzie profesjonalny koncentrat do odtłuszczania, w którym można namoczyć metalowe elementy. Do ich przecierania możemy użyć nieco ostrzejszych czyścików lub szczotek, które pomogą szybciej pozbyć się sadzy i tłustych plam.

Do czyszczenia zewnętrznych elementów, takich jak obudowa czy pokrywa grilla, w zupełności wystarczy miękka szmatka nasączona wodą z płynem, nawet do mycia naczyń - nie są one tak bardzo narażone na zabrudzenia, jak wnętrze grilla, a użycie delikatnej tkaniny sprawi, że powierzchnia nie zostanie porysowana, na długo zachowując swój połysk i estetyczny wygląd.

W przypadku czyszczenia komory grillowej doskonałym sposobem jest zwęglenie tłustych pozostałości, a następnie ich odkurzenie. Kolejnym krokiem jest dezynfekcja komory przy użyciu preparatu czyszczącego. Dlaczego warto czyścić grill dodatkowo po usunięciu zwęglonego tłuszczu? Sprzątanie na mokro nie tylko konserwuje wnętrze komory grillowej, ale też pozwala na dokładne usunięcie resztek sadzy i popiołu.

Nie zapominajmy o pozostałych elementach grilla

Czyszczenie rusztu pokrywy i obudowy to najczęściej wykonywane podstawowe czynności związane z czyszczeniem grilla. Często jednak zdarza się, że zapominamy o dodatkowych elementach. W przypadku tradycyjnych grilli jest to zazwyczaj czyszczenie zbiorników na popiół i węgiel. Często myślimy, że ich wysypanie w zupełności załatwia sprawę, ale jest to niestety błędne myślenie. Na węgiel, czy drewno skapuje wytopiony z potraw tłuszcz, przez co komory i podstawki również ulegają zabrudzeniu. Jeżeli nie wyczyścimy tych elementów dokładnie przy użyciu profesjonalnych preparatów, warstwa brudu będzie robiła się coraz grubsza, a serwowane przez nas potrawy nie będą pachniały swoimi naturalnymi aromatami, lecz spalenizną. Zmieni się także czas przygotowania potraw, przez co łatwiej będzie je spalić.

W przypadku grilli gazowych równie ważnymi do czyszczenia elementami są pojemnik na ociekający tłuszcz, czy pokrętła oraz grzałki umieszczone wewnątrz komory. Te ostatnie w grillach gazowych są dosyć dobrze osłonięte, niemniej raz na jakiś czas również warto przetrzeć je profesjonalnym środkiem odtłuszczającym.

Powierzchowne czyszczenie grilla to nie wszystko

Równie ważne są okresowe przeglądy całego urządzenia i ich konserwacja oraz kompleksowe czyszczenie. Dlaczego warto czyścić grill po rozłożeniu go na części? Ponieważ tylko w ten sposób jesteśmy w stanie, dotrzeć do niewidocznych gołym okiem zabrudzeń, które po latach zaniedbań będą mieć szkodliwy wpływ na działanie urządzenia oraz smak przyrządzanych potraw. Wiemy, że grill, jakikolwiek by nie był, najbardziej narażony jest na zabrudzenia związane z tłuszczem i sadzą. Zapominamy jednak, że urządzenia umieszczane na zewnątrz mogą być też poddane czynnikom korozyjnym. Zardzewiałe elementy grilla należy czyścić specjalnymi środkami chemicznymi, które pomogą również zabezpieczyć je przed ponownym pojawieniem się rdzy. Pamiętajmy, że regularne czyszczenie grilla, jak i jego okresowy przegląd i zabiegi konserwacyjne, znacząco przedłużą żywotność urządzenia. Warto pamiętać, że do czyszczenia komór grillowych najlepiej użyć środków o neutralnej nucie zapachowej, które po pierwsze pochłoną aromat spalenizny, a po drugie nie będą mieszały się z zapachem przygotowanej na grillu żywności.

Jak i czym czyścić grille kamienne?

Coraz częściej spotykanym rodzajem grilla szczególnie w pensjonatach i pubach są tradycyjne grille wykonane z kamienia wypalanego. Są one niezwykle efektowne, ale, jak i czym czyścić grill tego rodzaju? Umieszczony w nim metalowy czy stalowy ruszt jest dokładnie taki sam, jak w każdym innym grillu i należy czyścić go w ten sam sposób, który został już omówiony. Natomiast sama komora takiego grilla, zarówno wewnątrz, jak i od zewnętrznej strony, powinna być czyszczona specjalistycznymi produktami. W ofercie naszego sklepu internetowego uwzględniliśmy np. niskopieniący preparat do usuwania tłustych zabrudzeń z powierzchni betonowych, drewnianych, PCV, kamienia naturalnego i sztucznego, ceramicznych płytek i stali nierdzewnej. Tego rodzaju preparaty dzięki specjalnej, niskopieniącej formule nie przenikają w głąb porowatej struktury grilla kamiennego, dzięki czemu doskonale usuwają zabrudzenia, pozostając nieszkodliwymi dla żywności. Przy ich użyciu skutecznie wyczyścisz także całe otoczenie każdego rodzaju grilla - posadzki ściany i tym podobne, które również są narażone na silne zabrudzenia związane z ociekającym tłuszczem, czy chociażby osmoleniem. Należy jednak pamiętać, aby po użyciu jakiegokolwiek środka czyszczącego grill kamienny pozostawić do całkowitego wyschnięcia lub osuszyć nawiewem ciepłego powietrza. Wilgotny kamień nagrzany do wysokiej temperatury może uwalniać resztki związków chemicznych z użytego do czyszczenia preparatu, które będą przedostawać się do żywności.

Profesjonalne preparaty do czyszczenia grilla

Niezależnie od tego, jakim rodzajem grilla dysponujesz i do jakich celów go używasz, warto zainwestować w profesjonalne preparaty do czyszczenia trudnych zabrudzeń z tłuszczu i sadzy, dostępnych w naszym sklepie higiena.net.pl. Dzięki nim zaoszczędzisz czas, siły i pieniądze. Skoncentrowane specjalistyczne preparaty samodzielnie usuwają zabrudzenia rozpuszczając tłuszcz, dzięki czemu wyeliminujesz męczące szorowanie - ma to szczególne znaczenie w przypadku grilla używanego komercyjnie w lokalach gastronomicznych. Skoncentrowane, profesjonalne środki czystości są też zdecydowanie bardziej wydajne od tradycyjnych, przez co preparaty kupujesz raz i możesz ich używać bardzo długo (w zależności od częstości eksploatacji samego urządzenia).

Polecane produkty