Dezynfekcja rąk dla branży medycznej i spożywczej
z dnia
Czyste dłonie to podstawa do zachowania najwyższego poziomu bezpieczeństwa i higieny. Jest to istotne dla każdego z nas, a szczególnie dla pracowników zatrudnionych w branży medycznej i spożywczej.
Nie ulega to wątpliwości, gdyż każdy przygotowując posiłki stara się za wszelką cenę dbać o zdrowie swoje i swoich domowników. Jednak w dużej mierze za to właśnie bezpieczeństwo odpowiada personel pracujący w zakładach spożywczych.

To samo dotyczy ochrony zdrowia. Kontakt z pacjentami i zachowanie podstawowych zasad higieny i sterylności jest tutaj najważniejsze, by uniknąć rozprzestrzeniania się infekcji i chorób niebezpiecznych dla zdrowia i życia.
Skuteczne płyny do dezynfekcji rąk
W każdym zakładzie produkcyjnym z branży spożywczej oraz w punktach medycznych na pierwszym miejscu powinna być stawiana sterylność i higiena. W tym celu niezbędne jest, aby wszyscy pracownicy korzystali z płynów do dezynfekcji rąk.
Każdy preparat musi charakteryzować się wysoką jakością i odpowiednim składem, aby był skuteczny.
Właśnie dlatego wśród składników na pierwszym miejscu musi znajdować się alkohol. Jego zawartość powinna być na poziomie minimum 60%, jednak im więcej, tym lepiej.

Preparaty dostępne w sklepie Higiena.net.pl spełniają wysokie standardy sanitarne, dlatego są doskonałym wyborem.
Jednorazowa dawka do prawidłowego i efektywnego zdezynfekowana rąk wynosi około 3 mililitry. Powinna być rozprowadzona i wtarta na całej powierzchni dłoni przez 30 sekund, aż do całkowitego wyschnięcia.
Najlepiej wybierać środki, które nie wymagają użycia wody. Takie produkty są znacznie wygodniejsze i szybsze w stosowaniu, a także sprawdzą się w miejscach, w których nie ma dostępu do bieżącej wody.
Jaki płyn do dezynfekcji rąk wybrać?
Na rynku można znaleźć płyny do dezynfekcji rąk w większych opakowaniach, których pojemność może wynosić nawet 5 litrów. Takie preparaty są znacznie wydajniejsze i doskonale sprawdzą się w przypadku branży medycznej i spożywczej, gdzie jest na nie duże zapotrzebowanie.

Większość środków do dezynfekcji, również tych o mniejszej pojemności, jest zamkniętych w hermetycznych opakowaniach, które występują także w formie wkładów stosowanych w dozownikach.
Nieco bardziej praktycznymi produktami są kieszonkowe żele i pianki, które każdy pracownik może mieć pod ręką i użyć w razie potrzeby, przykładowo przed obróbką produktów i przygotowaniem posiłków.
Natomiast w branży medycznej tego rodzaju preparaty sprawdzą się przede wszystkim przed i po kontakcie z chorymi, którzy wymagają czynności pielęgnacyjnych, podania leków czy zmiany opatrunków.

Dobrym wyborem są również wszystkie preparaty z wygodnymi dozownikami w postaci pompki, która dawkuje odpowiednią ilość produktu do jednorazowego użycia.
Jednak wszystkie środki do dezynfekcji mają wspólną cechę – skutecznie likwidują siedliska bakterii, wirusów, grzybów, drożdży i pozostałych drobnoustrojów, których działanie może mieć negatywny wpływ na zdrowie i życie człowieka.

Ważne jest, by preparaty bakteriobójcze były zawsze pod ręką we wszystkich zakładach medycznych i spożywczych, a także w lokalach gastronomicznych, by również klienci mogli z nich skorzystać i tym samym zwiększyć swoje poczucie bezpieczeństwa.